• Śniadanie
  • Szakszuka z soczewicą i kozim twarogiem

    Witam Was serdecznie po dłuższej przerwie. Tyle się dzieje, że ciężko znaleźć czas na gotowanie, a co dopiero na publikacje przepisów. Mimo wszystko, wpadam dziś do Was z przepisem, który możecie wykorzystać w przygotowaniu śniadania mistrzów, a nawet szybkiego obiadu. Szakszuka jest daniem bardzo szybkim, sycącym i możecie do niej wrzucić wszystko, co znajdziecie w […]

  • Desery
  • Kakaowe gofry proteinowe ze śmietaną z ricotty FIT

    Wakacje nad morzem? Koniecznie trzeba wpaść na gofra! A jeśli mieszka się nad morzem? To zawsze lepiej zrobić domowe gofry niż jeść te na mieście. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam wersję proteinową – możecie wykorzystać białko o dowolnym smaku wraz z dodatkiem „śmietany” z ricotty. Przyznam Wam szczerze, że nie ma dnia, żeby u mnie w […]

  • Pasty na kanapkę
  • Hummus z natką pietruszki

    Za oknem już jesienna szaruga, temperatury stają się coraz niższe… czas zadbać o siebie i swoje zdrowie! W takim okresie bardzo łatwo o przeziębienie, dlatego dziś mam dla Was świetny przepis z dużą dawką witaminy C! Hummus świetnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapkę, jako pasta do warzyw pokrojonych w słupki, jako pasta do wrapów, […]

  • Sałatki i surówki
  • Nadziewane pomidory na sałatce z brokułu, jarmużu i wędzonego tofu

    Nie wiem jak Wy, ale ja sałatki lubię najbardziej. Tak naprawdę możemy w nich wykorzystać wszystko to, co zalega nam w lodówce, ich przygotowanie zazwyczaj trwa tylko chwilę i pełne są witamin oraz składników mineralnych. Same plusy! Co więcej, sałatki mogą być zapychające – wykorzystując oliwę, orzechy, mięso, strączki, czy tofu sprawimy, że sałatka nasyci […]

  • Mięso i ryby
  • Łosoś pieczony z warzywami FIT

    Jeżeli miałabym wybierać, stanowczo wybrałabym pieczone obiady od tych gotowanych, czy smażonych. Pieczone posiłki mają zupełnie inny smak. Dlatego dzisiaj chciałabym zaproponować Wam pieczony, niezwykle prosty i niesamowicie smaczny pomysł na obiad. Jeżeli lubicie porządną porcję warzyw i do tego pieczoną rybkę – nie zastanawiajcie się długo i przygotujcie ten obiad już jutro :). Składniki […]

  • Na imprezę
  • Wrapy gryczane z ricottą, pesto i warzywami

    Dawno mnie tutaj nie było! Tak przy weekendzie, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wspaniałą imprezową przekąskę, ale również pyszny, bezmięsny obiad lub drugie śniadanie. Uwielbiam takie przepisy, gdzie mogę „wyczyścić” lodówkę z resztek, więc mam nadzieję, że ten przepis również Wam pozwoli oczyścić własne lodówki. Wystarczą nasmażone naleśniki, smarowidło i kilka warzyw, a […]

  • Makarony
  • Makaron Mie z wieprzowiną i pastą curry FIT

    Dziś mam dla Was genialny przepis na niecodzienny makaron. Tym razem jednak nie zabiorę Was we włoskie klimaty, a w azjatyckie. Aczkolwiek na początku odpowiedzcie sobie na pytanie: „Czy mleczko kokosowe, curry i warzywa to dobre połączenie?”. Jeśli odpowiedź brzmi TAK, to koniecznie spróbujcie tego przepisu. Wykorzystałam makaron Mie pełnoziarnisty, jednak możecie użyć zwykłego oraz […]

  • Makarony
  • Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami

    Och, makaron! Mogłabym o nim mówić i mówić i… oczywiście jeść. Jeść bez końca. W każdej odsłonie, na słodko, na słono, zapiekany, ugotowany na patelni, w sałatce… Makaron uwielbiam za jego różne formy, nieskończone kompozycje podania, zazwyczaj dość krótki czas przygotowania. Nigdy mi się nie znudzi. Jednak, jeśli miałabym powiedzieć Wam, w jakiej formie lubię […]

  • Zupy
  • Zupa rybna z papryką i groszkiem

    Często jadacie ryby? Ja stwierdziłam, że jem ich za mało (więcej jadam owoców morza), dlatego moim tegorocznym postanowieniem jest zwiększenie spożycia ryb. W związku z tym, dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję na zupę rybną. W tym przepisie możecie wykorzystać dowolną rybę, jednak ja najbardziej polecam skorzystać z łososia lub dorsza. Przepis na 4 porcje, […]