• Śniadanie
  • Szakszuka z soczewicą na patelni WOLL KONKURS

    Dobry sprzęt w kuchni to podstawa kulinarnego sukcesu. Jakże często po nieudanej próbie wykonania „sprawdzonego” przepisu – zarzucamy go mając żal do swoich umiejętności? Czasami powodem jest po prostu niedobrany sprzęt… Z ciekawością podjęłam się ocenić walory techniczne patelni tytanowej WOLL serii Saphir Lite. Zanim jednak zaczęłam na niej kulinarne eksperymenty zajrzałam na stronę internetową Firmy […]

  • Ciasta
  • Najlepsze owsiane ciasto z jabłkami bez tłuszczu

    Trochę mnie tutaj nie było.. wiele zaliczeń, egzaminów i innych obowiązków, zmusiło mnie do małej przerwy. Całe szczęście połowa już za mną, wszystko zdane i teraz będzie już tylko z górki. W związku z tym, że chyba najgorsze już za mną, a dzisiaj mam zamiar świętować, chciałabym podzielić się z Wami NAJLEPSZYM przepisem na ciasto […]

  • Mięso i ryby
  • Zapiekane roladki schabowe FIT

    Bardzo lubię zdrowe, szybkie i pyszne przepisy obiadowe, a ten należy właśnie do nich! Co prawda, samo pieczenie roladek trwa 40 minut, ale ich przygotowanie zajmuje zaledwie chwilkę. Jest to świetny pomysł na rodzinny obiad, gdyż roladki świetnie się prezentują, a wyglądają i smakują jakby ich przygotowanie zabierało dużo czasu. Podczas ich pieczenia, bez pośpiechu […]

  • Obiady
  • A’la pilaw z komosy ryżowej i soczewicy z sosem balsamicznym

    Komosy ryżowej nie jadam za często, aczkolwiek bardzo ją lubię za formę samą w sobie oraz jej smak. Warto włączyć ją do swojej diety, czy to w wersji na słodko, czy na słono, gdyż jest świetnym źródłem białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin i minerałów, głównie magnezu. Ma również niski indeks glikemiczny i poleca się ją […]

  • Przekąska
  • Chipsy ze szpinaku

    Tym razem chciałabym pokazać Wam świetny, pyszny, a jednocześnie prosty przepis na zdrową przekąskę. Po co zajadać się niezdrowymi produktami ze sklepu, które są obfite w tłuszcz, cukier i ogromne ilości soli? Lepiej zaopatrzyć się w szpinak i wykonać wspaniałe chipsy ze szpinaku! Po takich chipsach nie musimy mieć wyrzutów sumienia, jak to bywa po […]

  • Obiady
  • Bezglutenowa pizza na kalafiorowym spodzie FIT

    Każdego z nas łapie czasem ochota na coś niezdrowego i kalorycznego. A co, jeśli wymienimy niektóre ze składników na zdrowsze zamienniki? Powstanie wspaniały deser, czy danie, po którym nie musimy mieć wyrzutów sumienia, a nasza ochota zostanie zaspokojona. Takim przykładem jest genialna bezglutenowa pizza na spodzie z kalafiora! Jest niskokaloryczna, warzywna i nie zawiera ani […]

  • Placki i naleśniki
  • Proste, bezglutenowe naleśniki buraczane z soku

    Uwielbiam naleśniki! Bezglutenowe, czy z glutenem, wegańskie, mięsne, na słodko, na słono, zapiekane, czy w postaci spaghetti lub tortu naleśnikowego. Moja miłość do nich pojawiła się już w dzieciństwie, kiedy każdego poranka mogłam poprosić mamę o ich usmażenie. Najbardziej lubiłam wersje z twarogiem i rodzynkami w środku oraz zapiekane z parówką i serem. Do dziś, […]

  • Ciasta
  • Ciasto migdałowe z jabłkami FIT

    Z racji dzisiejszego Święta Wszystkich Zmarłych, większość z nas spędza czas z rodziną, bliskimi. Zadbajmy więc, aby ten czas wykorzystać jak najlepiej. Na rodzinnych obiadach na pewno pojawią się wyśmienite dania, desery i ciasta, które nie będą ubogie w kalorie. Stąd chciałabym zaproponować Wam kolejną odsłonę ciasta FIT, tym razem z migdałami i jabłkami. Zdrowe, […]

  • Obiady
  • Pietruszkowe falafele light, czyli kotlety z ciecierzycy

    Uwielbiam falafele! Niestety, ich fenomenalny smak możemy zawdzięczać smażeniu w głębokim tłuszczu, co przemawia na ich niekorzyść. Stąd chciałabym zaproponować falafele w wersji light ze zredukowaną ilością tłuszczu. Używamy go jedynie tyle, ile potrzebujemy, by nasze falafele nie przywarły do patelni lub się nie przypaliły. Dzięki takiemu potraktowaniu, zachowujemy ich rewelacyjny smak, a otrzymujemy o […]