Deser Snickers w słoiczku FIT

deser-snickers-jaglany3
Tuż przed świętami, chciałabym zaprezentować Wam rewelacyjny i niesamowicie pyszny deser a’la Snickers na bazie budyniu jaglanego, karmelu daktylowego i solonych orzeszków. Każda warstwa wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem, a łącząc je wszystkie łyżeczką… zwariujecie na punkcie tego deseru! Całość zrobiona jest przyrządzona tylko ze zdrowych i naturalnych składników, musicie go spróbować! Zapraszam również do wypróbowania deseru Raffaello w słoiczku FIT z tej serii 🙂

Składniki na budyń jaglany:
– 600+200ml mleka (krowiego, sojowego, migdałowego…)
– 200g kaszy jaglanej (2 woreczki)
– 1 laska wanilii
*opcjonalnie: 2 łyżeczki ksylitolu

Kaszę przelewamy kilkukrotnie i gotujemy na 600ml mleka z wydrążoną laską wanilii i ziarenkami oraz ksylitolem, na bardzo miękko na wolnym ogniu, pod przykrywką przez ok. 20 minut, często mieszając. W tym czasie zabieramy się za robienie karmelu daktylowego. Do kaszy dolewamy 200ml mleka, mieszamy i odstawiamy do wchłonięcia. Następnie znów stawiamy na ogień i gotujemy ok. 5 min do całkowitego wchłonięcia mleka. Laskę wanilii wyciągamy, chwilę studzimy i miksujemy ją na gładki budyń.

Składniki na karmel daktylowy:
– 150g daktyli świeżych/suszonych
– 100g wody
– 1,5 łyżki masła orzechowego

Jeżeli mamy suszonej daktyle zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na 30-60 minut. Świeże pozbawiamy pestki. Daktyle odcedzamy i umieszczamy w mikserze wraz z 100ml wody i masłem orzechowym. Miksujemy na gładki mus.

Dodatkowo:
– 100g orzeszków ziemnych
– 50g gorzkiej czekolady
– 3 łyżki mleka (krowiego, sojowego..)
– 1/2 łyżeczki masła/oleju kokosowego
– 1/4 łyżeczki soli

Orzeszki ziemne rozgniatamy na mniejsze i większe kawałeczki, mieszamy z solą. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z mlekiem i masłem/olejem. W słoiczkach układamy warstwami w kolejności: budyń z kaszy jaglanej, orzeszki, karmel z daktyli, znów budyń z kaszy jaglanej, czekolada i orzeszki. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!

deser-snickers-jaglany

deser-snickers-jaglany4

deser-snickers-jaglany2

Komentarzy: 19

  1. Ervisha napisał: Odpowiedz

    To jest cudowne!!! I można przyszykować na Święta 😉

  2. Natalie napisał: Odpowiedz

    Raj w słoiczku 🙂

  3. Natalia napisał: Odpowiedz

    Można daktyle jakoś zastąpić? Na przykład masło orzechowe połączyć po prostu z ksylitolem albo coś? Będzie to samo?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Możesz spróbować, ale to nie będzie to samo 🙁 jeżeli chcesz uzyskać podobny efekt użyj po prostu kajmaku, lecz to już nie będzie deser „FIT” 🙂

  4. Natalia napisał: Odpowiedz

    Ile wychodzi z tego przepisu takich sloiczkow?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Wszystko zależy od rozmiarów słoiczków. Mi wyszły 3 słoiczki o pojemności 350ml 🙂

  5. Iwona napisał: Odpowiedz

    Do ugotowanej kaszy z 600ml mleka dolewamy po ugotowaniu 200ml??

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Tak 🙂 musi mieć nieco rzadszą konsystencję nić kasza którą podajemy np. do obiadu 🙂

  6. Megly napisał: Odpowiedz

    Jeśli ten deser jest fit to ja jestem w niebie! 🙂 Uwielbiam snickersowe smaki i jestem ich przeogromną fanką. Wiadomo, tradycyjny baton Snickers jest niesamowicie kaloryczny, więc nie pozwalam sobie na niego zbyt często. Ta alternatywa z ksylitolem jednak bardzo mnie kusi. Pozdrawiam ciepło. 🙂

    1. Gosia napisał: Odpowiedz

      Snickers ma 243kcal a ten sloiczek ma pewno ma więcej, czekolada gorzka orzechy daktyle i kasza wszystko kaloryczne 😉 na pewno jest to zdrowsza wersja ale tez kaloryczna

      1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

        Owszem kaloryczne, ale jak bardzo zdrowe! Zresztą, im mniejsze porcje zrobimy, tym mniejsza kaloryczność. Nikt nie każe jeść nam wszystkiego na raz 🙂

  7. Iwona napisał: Odpowiedz

    Wygląda obłędnie, a z całą pewnością smakuje jeszcze lepiej 🙂

  8. mlodakk napisał: Odpowiedz

    O Mój Boże no taki deser to ja poproszę:)

  9. koksiarz napisał: Odpowiedz

    Uwielbiam takie smakołyki:)

  10. pyszny pomysł na urozmaicenie śniadania <3

  11. Sylwia napisał: Odpowiedz

    Jak długo można przechowywać taki deser?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Do dwóch dni w lodówce 🙂

  12. Kasia napisał: Odpowiedz

    Robie go właśnie już 3 raz. Cudowny, przepyszny, najlepszy deser jaki w życiu jadłam! I do tego fit! Nieboooo!!! 😀😀😀😀

  13. Aga napisał: Odpowiedz

    Smak niesamowity!!! Ale kalorii duuuuużo 😉

Dodaj komentarz