Delikatny deser lodowy z kaki i wanilią

Domowe lody i desery lodowe są świetne. Nie dość, że nie zawierają barwników ani konserwantów, możemy przyrządzić je w takich kombinacjach, których w sklepie, cukierni, lodziarni nie znajdziemy, to możemy je dosładzać wedle uznania. Bardzo często kupując lody, stwierdzałam, że były one dla mnie stanowczo za słodkie. Robiąc je w domu, nie mam takiego problemu, a w dodatku nie potrzebuję do ich wykonania maszyny do lodów – jedynie dobry i sprawny malakser/blender kielichowy. Ponadto do części z nich wystarczą jedynie zamrożone wcześniej owoce. Prawda, że brzmi świetnie? Robiłam już lody z truskawek, arbuza, jeżyn, bananów, mango, z borówkami, ale do wykonania ich z kaki zachęciła mnie Weronika, autorka bloga Ziołami Malowane tym przepisem, który jedynie delikatnie przetworzyłam. Po prostu niebo w gębie, musicie ich spróbować!

Składniki na 2-3 porcje:
– 200ml śmietanki sojowej (u mnie 17% lub kremówki 30%)  lub gęstego jogurtu
– 1 kaki
– 1/2 laski wanilii

*opcjonalnie: ciasteczka do dekoracji (u mnie florentynki)

Kaki obieramy, kroimy w plastry i umieszczamy w plastikowym pojemniczku, który wkładamy do zamrażalnika na 4-5h, aż kawałki całe zamarzną. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym/malakserze i miksujemy do momentu rozdrobnienia zamrożonych kawałków kaki. Dekorujemy ciasteczkami i podajemy.
Smacznego! 

 MJ.

Komentarzy: 10

  1. coś ostatnio mocno musi Cię rozgrzewać (ale pewnie ktoś nie coś) bo ciągle mroźno w przepisach 🙂

  2. ale tu smakowicie 🙂

  3. Hihi, a żebyś wiedziała 😀

  4. Mmmm taki deser chętnie bym zjadła! 🙂 Dopiero co narobiłaś nam ochotę na śmietankowy sernik, a znowu takie pyszności! Jutro zrobię coś takiego, ale z owocami lesnymi, bo akurat Kaki nie mam. 🙂

    Pozdrawiam 🙂

  5. Natalie napisał: Odpowiedz

    Oj tak, domowe lody to wypas! Na razie robiłam tylko z bananów i z jogurtu, ale takie ze śmietanki sojowej też muszą być czadowe 🙂

  6. mogę wpaść na takie cudo?:D

  7. Marisa M napisał: Odpowiedz

    nice blog =)
    following each other via GFC, G+ and Instagram?
    have a nice sunday =)
    xoxo

    http://freaky-like-gnui.blogspot.de/

  8. Ten deser musiał być taki kremowy i delikatny <3 Szkoda, że o tej porze roku tak ciężko już kupić kaki… Robiłam kiedyś coś podobnego i jako alternatywa dla śmietany sojowej świetnie sprawdza się też ubite mleko kokosowe 🙂

  9. Ania S napisał: Odpowiedz

    Jakie to musiało być genialne… Wygląda tak kremowo – wanilia musiała świetnie podkreślić smak 😉

  10. Wiem kochana! Przecież, to Twoim przepisem się inspirowałam! Zobacz początek notki, buziaki :*

Dodaj komentarz