• Bezglutenowe
  • Esencjonalny ryż dyniowy z nutą imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej

    W końcu dobiega koniec tygodnia! Co prawda nie będzie to mój wymarzony weekend, ale i tak trzeba się cieszyć z tego co jest nam dane. Perspektywa weekendu napawa mnie ogromną dozą radości i podejrzewam, że Was również. 🙂 Całe szczęście na GUMedzie muszę pojawić się tylko na niektórych zajęciach, a jest to na pewno o […]

  • Bezglutenowe
  • Makaron w śmietanowym sosie z cukinią, koperkiem i natką pietruszki (wegański)

    Brakuje mi dnia, w którym mogłabym się wyspać. Ciemność rankiem i wieczorami wzmaga moje zmęczenie. Całe szczęście przyszły tydzień będzie już luźniejszy. Będę wracać w ludzkich godzinach do domu, będę miała chwilkę na poleniuchowanie i gotowanie. Nawet nie wiecie jak mi tego brakuje, gdyż przez to chodzę taka flegmatyczna i ospała. Dzisiejszy humor poprawiła mi […]

  • Bezglutenowe
  • Pieczone, dyniowe pulpeciki z ekologiczną komosą ryżową i tofu (wegańskie)

    Wybaczcie moją wczorajszą nieobecność. Byłam wielce zmęczona, a miałam zamiar się uczyć, lecz z mojej nauki nie wyszło nic konkretnego, gdyż zabrałam się do tego koło północy i 30min później poszłam spać. Dzisiaj również czeka mnie nauka, lecz znów mam lenia i postanowiłam napisać posta. Wciąż nie mogę wdrożyć się w rytm nauki, a jak […]

  • Bezglutenowe
  • Intrygująca przekąska z białej rzodkwi z farszem groszkowo-miętowym

    Dzisiaj idę na małą imprezę. Póki co, niestety nie mogę mówić o szczegółach, ale już wiem, że będzie świetnie. Ciacho już zrobione. Tym razem postawiłam na Banofee Pie, o którym Wam już pisałam, lecz przepis na nie wkrótce. Mam nadzieję, że wszystkim uczestnikom imprezy będzie smakować tak samo bardzo jak mi i mojej rodzince. Już […]

  • Bezglutenowe
  • Rewelacyjny hummus z pieczonymi burakami

    Ciężki dzień, od rana do wieczora na uczelni. Dopiero wróciłam, ale ze świetnymi ludźmi czas szybciej leci. Wstaję kiedy jeszcze jest ciemno, wracam kiedy już jest ciemno, co sprawia, że jestem bardziej zmęczona. Lecz dziś ze spokojnym umysłem mogę iść spać, bo jutro nie czeka mnie żadne rozliczenie z wiedzy, coś pięknego! Jak już kiedyś […]

  • Bezglutenowe
  • Pieczona dynia faszerowana quinoa, soczewicą i szpinakiem

    Dzisiaj zajęcia miałam krótko, zleciały szybko i przyjemnie. Oj, gdyby każdy dzień na uczelni wyglądał jak ten to mogłabym studiować całe życie. Żartuję oczywiście, lecz takie zajęcia na zakończenie tygodnia to czysta przyjemność. Ten weekend, całe szczęście, mam wolny. „Całe szczęście” nie dlatego, że jestem leniem, lecz na początek przyszłego tygodnia muszę przypomnieć sobie wszystkie […]

  • Cebula
  • Kasza jęczmienna w sosie dyniowo-orzechowym z papryką

    Dzisiaj szybciutki wpis, gdyż właśnie mam 3-godzinne okienko między zajęciami i za godzinę muszę wrócić na wykład. Niestety, wykład niby obowiązkowy, ale wszystko wyjdzie w praniu :). Osobiście, na samą myśl o siedzeniu do 19.15 na uczelni chce mi się spać, ale mus to mus. Teraz pisząc szybko pałaszuję obiadek i zaraz w drogę! Wszelkie […]

  • Cukinia
  • Tymiankowe placki cukiniowe z surówką z kalarepki

    Komputer naprawiony! Dałam sobie sama radę, więc chyba mogę ubiegać się o stanowisko programisty w dużych firmach! Żartuję. Mimo incydentu z komputerem, wczorajszy dzień był świetny. Z Arturem odkryliśmy nową knajpkę wegańską w Gdańsku – Avocado, która jest wręcz wyśmienita. Planuję nawet wpadać do niej, kiedy będę miała duże okienka między zajęciami na GUMedzie. W […]