• Bezglutenowe
  • Wegański majonez sojowy o obniżonej zawartości tłuszczu

    Takie piękne słoneczko za oknem! Szkoda jedynie, że tak pięknie świeci, kiedy trzeba się uczyć. Aż nawołuje do wyjścia, by nacieszyć się nim przed szarością zimy. Wydaje się, jakby to nie była jesień, tylko początek wiosny. Nawet nie wiecie jak bardzo chciałabym teraz wyjść na zewnątrz, przejść się po plaży i wsłuchać w fale morza. […]

  • Bezglutenowe
  • Intrygująca przekąska z białej rzodkwi z farszem groszkowo-miętowym

    Dzisiaj idę na małą imprezę. Póki co, niestety nie mogę mówić o szczegółach, ale już wiem, że będzie świetnie. Ciacho już zrobione. Tym razem postawiłam na Banofee Pie, o którym Wam już pisałam, lecz przepis na nie wkrótce. Mam nadzieję, że wszystkim uczestnikom imprezy będzie smakować tak samo bardzo jak mi i mojej rodzince. Już […]

  • Bezglutenowe
  • Rewelacyjny hummus z pieczonymi burakami

    Ciężki dzień, od rana do wieczora na uczelni. Dopiero wróciłam, ale ze świetnymi ludźmi czas szybciej leci. Wstaję kiedy jeszcze jest ciemno, wracam kiedy już jest ciemno, co sprawia, że jestem bardziej zmęczona. Lecz dziś ze spokojnym umysłem mogę iść spać, bo jutro nie czeka mnie żadne rozliczenie z wiedzy, coś pięknego! Jak już kiedyś […]

  • Bezglutenowe
  • Niskokaloryczne lody jeżynowe z 3 składników bez maszynki, śmietanki i cukru (wegańskie)

    Wszelkie papiery i dokumentacje związane z uczelniami to jakaś masakra, co drugą linijkę trzeba pisać to samo, nie wiadomo po co, w dodatku jest tego tyle, że na samą myśl odechciewa się wypełniania tych głupot.. Ale mus to mus, im szybciej wypełnię, zaniosę i oni to zaakceptują, tym szybciej będę miała to z głowy i […]

  • Bezglutenowe
  • Kakaowy tofurnik z malinową żelką – serniczek z tofu (wegański)

    Zapowiada się kolejny leniwy dzień, pogoda znów nie pozwala na efektywne spędzenie czasu poza domem.. Nie lubię, nie rozumiem i nie chcę takich dni. Niestety będzie ich więcej, powoli zbliżamy się do zimy.. Swoją drogą zima to znienawidzona przeze mnie pora roku, lubię ją jedynie, kiedy jeżdżę na narty. Wtedy liczy się tylko jak największa […]

  • Arbuz
  • Letnia przekąska – żołnierzyki z arbuza, melona i mięty z dipem kokosowo-limonkowym

    Uch! Jak dawno mnie tu nie było! Mam nadzieję, że nie wyszłam z wprawy w pisaniu postów, a zarazem, że ta rozłąka spowodowała, iż zatęskniliście za mną i za moimi przepisami!? Szczerze powiedziawszy, w pierwszych dniach bardzo brakowało mi tego, że od razu po przebudzeniu nie mogłam czegoś od siebie napisać i podzielić się z […]

  • Bazylia
  • Łosoś zapiekany pod pesto z mizerią z rzodkiewki i pieczonymi młodymi ziemniakami

    To już pierwszy dzień sierpnia! Jak ten czas pędzi! Dopiero co był maj, czerwiec. Ten lipiec minął tak, jakby go nie było. Dlaczego kiedy mamy wolne, mamy wakacje ten czas tak szybko ucieka? A kiedy mamy dużo pracy to ciągnie się bez końca lub ucieka jeszcze szybciej? Czasami chciałabym, by czas stanął w miejscu. Wtedy […]

  • Agrest
  • Najlepsze lemoniady na lato

    Najlepszych sześć lemoniad na lato Arbuzowa, ogórkowa, truskawkowa, brzoskwiniowa, agrestowa i pietruszkowa W ten weekend, miałam przyjemność uczestniczyć na See Bloggers, u mnie w Gdyni​. Cieszę się, że jako początkująca bloggerka mogłam wziąć udział w tego typu inicjatywie. Brałam udział w warsztatach komponowania whisky, prelekcji o jej historii, stworzyłam nawet swoją własną kompozycję blended scotch […]

  • Bazylia
  • Bezglutenowe kopytka z bobu, koperku i szczypiorku z sosem jogurtowo-bazyliowym

    Niech ta piękna pogoda utrzyma się do końca dnia, bo inaczej zwariuję! Co dzień wstaję o pięknych porankach, a od południa robi się szaro. Dziś, tak jak napisałam w poprzednim poście – był brzydki poranek, a teraz jest cudownie. Czyżby ktoś mnie wysłuchał? 🙂 Już jutro wraca mój kochany, a ja nadal nie zdecydowałam się, […]