Curry kokosowe z ziemniakami i selerem naciowym

Macie ochotę na ziemniaki, ale nie macie pomysłu na ich podanie? Przejadły się Wam gotowane, pieczone lub smażone ziemniaki? A może lubicie smaki orientalnej kuchni? W takim razie ten przepis jest dla Was! Curry kokosowe z ziemniakami to bardzo aromatyczne danie, przy minimalnej ilości składników, które przygotujecie raz, dwa bez większego trudu. Przekonałam Was? Jeśli tak, to do dzieła 🙂

Składniki na 4 porcje:
– 700g ziemniaków
– 200ml mleczka kokosowego
– 3 pomidory
– 3 łodygi selera naciowego
– 1 cebula
– 3 łyżeczki curry w proszku
– 1 łyżka oleju
– sok z 1/2 cytryny
– 1 łyżeczka cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– szczypta białego pieprzu
Dodatkowo: czarny sezam do posypania

Seler naciowy drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę wielkości 1-2 cm. Cebulę kroimy w piórka. Pomidory kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy olej i podsmażamy cebulę wraz z selerem przez 3 minuty. Dodajemy curry i pokrojone ziemniaki, mieszamy. Dodajemy pomidory, sok z cytryny, mleczko kokosowe, sól i pieprz, powoli gotujemy pod przykrywką przez ok. 20 minut. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy i podajemy z czarnym sezamem.
Smacznego!

Komentarzy: 3

  1. Kaja napisał: Odpowiedz

    Fajne, wygląda przyjemnie 🙂

  2. Magda napisał: Odpowiedz

    Co prawda nie przepadam za selerem naciowym, ale takie ziemniaczki bardzo mi się podobają 🙂

  3. Ciekawe i na bank pyszne połączenie!

Dodaj komentarz