Curry dyniowe z papryką i marchewką na ryżu naturalnym


Piątek, piąteczek, piątunio! Już miałam nadzieję, że cały weekend, poniedziałek, wtorek, środę będę miała wolne.. niestety. Jutro muszę pojawić się na wykładach z anatomii na GUMedzie, ale również w niedzielę mam zajęcia. Niech już tak będzie. W końcu od poniedziałku do wtorku wybawię się i wyszaleję wraz z moim ukochanym w Poznaniu, a wiadomo, że co za dużo to niezdrowo, więc te dwa dni weekendowe mogą mi zabrać. Ostatecznie zostaje jeszcze wolna środa. Dzisiaj „kontynuujmy” obchodzenie urodzin mojej mamy, także jeszcze raz: dużo zdrówka i pomyślności dla niej! 

A dziś, bardzo ciekawa propozycja na rodzinny obiad, ale jak i do lunchboxa. Nietypowa, biorąc pod uwagę stały zestaw studentów jakim jest kurczak + ryż + EWENTUALNIE jakieś warzywka. Jesiennie, zdrowo i lekko. Z przepisu wychodzi z 6-8 porcji, także starczy dla całej rodzinki. Na pewno wszystkim zasmakuje, gdyż już sam kolor (bynajmniej mnie) kusi niesamowicie. 

Składniki:
– ok. 1kg dyni Hokkaido*
500ml bulionu (500ml wody + 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego)
– 250ml mleka sojowego
– 150g soczewicy czerwonej
– 3 woreczki ryżu naturalnego/kaszy
– 5 małych marchewek
– 2 papryki
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju
– 2 łyżeczki pasty curry (można pominąć) 
– 1 łyżeczka kurkumy
– 3/4 łyżeczki chili
*opcjonalnie: do zagęszczenia curry – 4-5 łyżek płatków ryżowych/jaglanych
* lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości  i słodyczy, inne odmiany mogą być bardziej mdłe

Soczewicę i ryż/kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy w piórka i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na oleju do zeszklenia (najlepiej w całkiem sporym garnuszku). Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na ósemki, obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, pozbywamy gniazd nasiennych, marchewki obieramy i wszystko kroimy w kostkę. Do zawartości patelni dodajemy pastę curry, odsączoną soczewicę, pokrojoną dynię, paprykę i marchew. Chwilę podsmażamy i zalewamy gotowym bulionem oraz mlekiem. Gotujemy ok. 20-25 minut. Jeżeli chcemy zagęścić nasze curry, dodajemy 4-5 łyżek płatków ryżowych.
Smacznego!

 MJ.

Komentarzy: 2

  1. Kinga napisał: Odpowiedz

    Smacznie 🙂

  2. Unknown napisał: Odpowiedz

    zrobiłam. Pycha, ale dodałam mleka kokosowego. Nabrało kremowego delikatnego posmaku. Przepis polecam.Dorota

Dodaj komentarz