Ciasto pianka – lekki piankowiec na spodzie z biszkoptów


Jest tak gorąco, że piekarnik omijam z daleka… i jestem pewna, że Wy również. Stąd, jeśli przychodzi nam ochota na coś słodkiego, a lodów mamy już dosyć, zróbmy sernik na zimno lub ciasto piankę. Jest to świetny sposób na coś lekkiego i łatwego w przygotowaniu. Będąc dzieckiem uwielbiałam wszelkiego rodzaju piankowce i wciąż wracam do nich z wielką przyjemnością. A Wy? 🙂
Przepis na tortownicę o średnicy 21 cm.

Składniki :
– 1 opakowanie biszkoptów (120g)
– 100g masła, miękkiego
– 500ml wrzątku
– 400ml śmietanki 30%, bardzo zimnej
– 2 galaretki (o ulubionym smaku, u mnie truskawkowe)

Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Biszkopty miksujemy na mąkę i łączymy z masłem, aż uzyskamy zwartą masę. Otrzymaną masę przekładamy na dno tortownicy i wyrównujemy np. za pomocą łyżki, wkładamy do lodówki. Obie galaretki bardzo dokładnie rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i studzimy (nie może stężeć!). Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dolewamy do niej ostudzonej galaretki (masa będzie dość rzadka) i przelewamy na schłodzony spód. Schładzamy w lodówce i podajemy po całkowitym stężeniu (ok. 4-6 godzin).
Smacznego!



1 Komentarz

  1. Kama napisał: Odpowiedz

    Pięknie wygląda ta pianka <3

Dodaj komentarz