Błyskawiczne ogórki do obiadu – sałatka z ogórków FIT

Z racji tego, że nie przepadam za świeżymi pomidorami (i sokiem pomidorowym!) to podwójną miłością darzę ogórki – w każdej możliwej postaci. Świeżymi pomidorami mogę zajadać się tylko w cieplejszych krajach np. w Grecji, czy w Hiszpanii, gdzie czuć w nich to, że dojrzewały w słońcu. Natomiast w Polsce kocham pomidorówkę, ketchup, przeciery, koncentraty i inne przetwory – taki ze mnie dziwak. W związku z tym, dodatkiem do naszych obiadów bardzo często są ogórki. Ale ile można jeść pikle, korniszony, kiszone, czy mizerię? Dlatego, kiedy buszując w internecie trafiłam na przepis Gabrysi z https://www.obzarciuch.pl na błyskawiczne ogórki do obiadu nie mogłam go nie spróbować! Dobrymi przepisami trzeba się dzielić, do dzieła! 🙂
Przepis na 6-8 porcji. Przy podziale na 6 porcji, jedna to około 35kcal, B: 1,6g, T: 0,3g, W: 7,8g.

Składniki na słoik 1l:
– 1kg ogórków gruntowych
– 2 cebule
– 200ml wody
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1 łyżka erytrolu
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu

Ogórki myjemy i kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Pokrojone warzywa solimy, mieszamy i układamy na sicie, a pod nim miskę lub garnek. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na minimum 30 minut, by warzywa puściły sok. Całość dokładnie odciskamy i wrzucamy do czystego słoika. Wodę spod ogórków łączymy z octem, cukrem oraz pieprzem i wlewamy do słoika uzupełniając go do pełna dodatkową wodą. Tak przygotowane ogórki można podawać już tego samego dnia, a jeszcze lepsze są na następny dzień.
Smacznego!

One Reply to “Błyskawiczne ogórki do obiadu – sałatka z ogórków FIT”

  1. Potwierdzam, że ogórki są pyszne i zdecydowanie lepiej smakują na drugi dzień;)

Dodaj komentarz