Dziś mam dla Was genialny przepis na niecodzienny makaron. Tym razem jednak nie zabiorę Was we włoskie klimaty, a w azjatyckie. Aczkolwiek na początku odpowiedzcie sobie na pytanie: „Czy mleczko kokosowe, curry i warzywa to dobre połączenie?”. Jeśli odpowiedź brzmi TAK, to koniecznie spróbujcie tego przepisu. Wykorzystałam makaron Mie pełnoziarnisty, jednak możecie użyć zwykłego oraz […]
Bez laktozy
Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami
Och, makaron! Mogłabym o nim mówić i mówić i… oczywiście jeść. Jeść bez końca. W każdej odsłonie, na słodko, na słono, zapiekany, ugotowany na patelni, w sałatce… Makaron uwielbiam za jego różne formy, nieskończone kompozycje podania, zazwyczaj dość krótki czas przygotowania. Nigdy mi się nie znudzi. Jednak, jeśli miałabym powiedzieć Wam, w jakiej formie lubię […]
Zupa rybna z papryką i groszkiem
Często jadacie ryby? Ja stwierdziłam, że jem ich za mało (więcej jadam owoców morza), dlatego moim tegorocznym postanowieniem jest zwiększenie spożycia ryb. W związku z tym, dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję na zupę rybną. W tym przepisie możecie wykorzystać dowolną rybę, jednak ja najbardziej polecam skorzystać z łososia lub dorsza. Przepis na 4 porcje, […]
Bigos z kiszonej kapusty i karkówki
Przyznam Wam szczerze, że kiedyś nie lubiłam bigosu. W sumie… mało co lubiłam jeść. Jednak wraz z wiekiem zmieniły się moje smaki i jak tylko mam okazję to zajadam go ze smakiem. Uwielbiam również ten aromat unoszący się w mieszkaniu, kiedy jest przygotowywany, mniam! A Wy, lubicie? Macie swój ulubiony przepis? 🙂 Składniki na 5-6 […]
Wegańska szarlotka z kisielem w słoiczku
Desery w słoiczku uwielbiam z dwóch powodów. Pierwszym jest estetyka podania. Wszystko co jest podane w słoiczkach prezentuje się wspaniale, widać każdą warstwę, w przypadku zup – widzimy jakie warzywa w sobie zawierają. Po drugie, gdy przygotuje się deser, czy sałatkę w słoiczku wystarczy nakrętka i możemy taki posiłek wziąć ze sobą do szkoły, czy […]
Sałatka z grillowaną ośmiornicą
Ośmiornicę uwielbiam jeść i przyrządzać. Niestety jestem jedyną osobą w domu, która lubi ją jeść, dlatego pojawia się na stole stosunkowo rzadko. Jednak, kiedy wypatrzę ją w marketowych lodówkach (a pojawia się epizodycznie) nie mogę się powstrzymać i od razu ją kupuję. Uważam, że jej przygotowanie nie jest wielce wymagające i jest równie proste, co […]
Najprostsza zupa krem z dyni na mleczku kokosowym
Czy znajdzie się jeszcze osoba, która jeszcze nigdy nie przyrządziła czegoś z dyni? Jeśli tak, to koniecznie niech to nadrobi gotując wspaniałą zupę krem z dyni! Wydaje mi się, że to najbardziej podstawowy przepis z jej wykorzystaniem, o tyle fajny, że zawsze polecam go na „przełamanie lodów”, by oswoić się z tym warzywem. Oswoić pod […]
Pieczone bataty z jarmużową kruszonką i sałatką z kurczaka
Jeżeli mieliście okazję spróbować chipsów z jarmużu i lubicie je tak samo jak ja to jestem pewna, że jeszcze bardziej polubicie bataty z kruszonką z jarmużu! Kilka składników, łatwe przyrządzenie i niesamowite danie wędruje z piekarnika na nasze talerze. Samo w sobie jest przepyszne, ale w towarzystwie sałatki z kurczaka smakuje jeszcze lepiej. Koniecznie tego […]
Burgery z indyka i cukinii z sałatką z kaszy jaglanej
Dziś pragnę zaprosić Was na wypróbowanie wspaniałego przepisu na burgery z indyka. Burgery bez bułki, a w towarzystwie pysznej sałatki z kaszy jaglanej z fetą i pomidorami. Przepis na 8 burgerów, czyli ok. 4 porcje (po 2 burgery każda), jedna to ok. 332kcal, B: 26,4g, T: 12,4g, W: 28,2g. Składniki na burgery:– 400g mięsa mielonego […]
Burgery z indyka z fetą i sosem tzatziki
Kilka dni temu prezentowałam Wam jeden z lepszych przepisów na żytnie bułki, które świetnie spisują się jako bułki do burgerów. Dlatego dzisiaj nie mogło zabraknąć przepisu na burgery! Burgery o tyle fajne, że z mięsa indyczego w wersji pieczonej a nie smażonej. Do tak przygotowanego mięsa idealnie sprawdzi się sos tzatziki, feta, czerwona cebula i […]