Bardzo kokosowe naleśniki z kokosowym twarożkiem z tofu (wegańskie)

Czy Wam też się tak wydaje, jakby dni tak szybko zlatywały? Ostatnio, będąc na uczelni czas się dłużył i dłużył, lecz teraz nie wiem, kiedy zleciał poniedziałek i prawie cały wtorek? Co się dzieje z tym czasem? Z jednej strony bardzo mnie to cieszy, gdyż coraz bliżej do świąt, ale z drugiej mnie to martwi, ponieważ zdaję sobie sprawę, że święta miną szybciej niż sobie to wyobrażam.. W dodatku, powinnam zabrać się już za moją fabrykę świątecznych ciasteczek. A jak u Was z przygotowaniami? Co już macie uszykowane? 🙂

Przedstawiając Wam kilka przepisów z użyciem mleczka kokosowego, w których korzystaliśmy jedynie z kremu kokosowego, pisałam Wam, że woda kokosowa sprawdza się świetnie m. in. w naleśnikach. W ramach przypomnienia, krem i wodę kokosową otrzymujemy w wyniku schłodzenia puszki mleczka kokosowego po ok. 24h. Kiedy wyjmiemy puszkę z lodówki, postawimy odwrotnie niż stała w lodówce i otworzymy ją, na wierzchu będzie znajdowała się woda kokosowa, którą możemy przelać do szklanki, w celu późniejszego użycia. Na dnie pozostaje nam wtedy krem/śmietanka kokosowa, którą można wyzbierać za pomocą łyżki. Taką sytuację mieliśmy w następujących przepisach:
orkiszowe placki z mascarpone z sosem bananowym
cytrynowy twarogowiec z kremem kokosowo-cytrynowo-miętowym
kokosowy tofurniczek – serniczek z tofu
lody truskawkowe bez maszynki i śmietanki
kawowy pudding chia z kaki i kokosową bitą śmietaną o smaku czarnego bzu
fioletowy pudding chia z kokosowo-różaną bitą śmietaną i figami
tofurniczek z mango – serniczek z tofu
Co więc z tą wodą kokosową? Jest idealna do naleśników! Musicie ich spróbować, czy to z kokosowym twarożkiem tofu, który dzisiaj proponuję, czy też z „nutellą” z awokado, bądź „nutellą” z daktyli. Naleśniki z tego przepisu, są delikatne, pyszne, czuć w nich kokos, a dodatkowo są wegańskie! Przepis na 3-5 naleśników, w zależności od ich grubości.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
– 300ml wody kokosowej + mleka sojowego (wszystko zależy od tego, ile wody otrzymaliśmy z mleczka kokosowego) 
– ok. 150-180ml mleka sojowego

– 100g płatków owsianych górskich lub mąka owsiana
– 2 łyżki lnu mielonego
– 1 łyżka oleju

Płatki mielimy na mąkę (blenderem, malakserem). Puszkę mleczka kokosowego wstawiamy do lodówki na co najmniej 24h. Po tym czasie, wyjmujemy ją, stawiamy odwrotnie niż stała w lodówce, otwieramy i przelewamy otrzymaną wodę do np. szklanki z miarką. W ten sposób będziemy wiedzieli, ile wody otrzymaliśmy i ile mleka powinniśmy jeszcze dolać, by uzyskać 300ml. Mleko łączymy z wodą. Wymieszane płyny dolewamy do zmielonych płatków, dodajemy len oraz olej, miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Całość odkładamy na ok. 5 minut. Ciasto powinno zgęstnieć. Następnie dolewamy ok. 150-180ml mleka sojowego porządnie mieszając, w celu rozrzedzenia ciasta i uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Smażymy na patelni z użyciem tłuszczu lub bez (wszystko zależy od Waszej patelni).

Składniki na kokosowy twarożek tofu:
– 1 kostka tofu naturalnego POLSOJA
– 150g jogurtu naturalnego (sojowego)
– 50ml mleka (sojowego) 
– 40g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
*opcjonalnie: coś do osłodzenia

Wszystkie składniki razem miksujemy, w celu ich połączenia. Takim twarożkiem możemy wypełnić naleśniki, czy posmarować kanapkę.
Smacznego!

 MJ.

Komentarzy: 8

  1. Bardzo lubię kokosowe smaki 🙂 super naleśniczki 🙂

  2. Maria napisał: Odpowiedz

    Idealne nalesniki! Uwielbiam kokosowe smaki. Krem z tofu,jak dla mnie mega pyszny;-).

  3. Natalie napisał: Odpowiedz

    Te twarożki z tofu kuszą! Twoja wersja smakowa musi być czadowa 🙂

  4. Daria napisał: Odpowiedz

    mam słabość do naleśników, a te smakowo idealnie trafiają w moje gusta<3

  5. Anka Sz napisał: Odpowiedz

    świetny pomysł jeszcze takich nie robiłam 🙂

  6. Anonimowy napisał: Odpowiedz

    gdzie kupujesz mleko kokosowe?

  7. Różnie, w Tesco, Makro 🙂

Dodaj komentarz