Bardzo kakaowe naleśniki jaglane z kremem cytrynowym

Znów piękna pogoda, coraz wyższe temperatury. Kocham lato! Dziś znów w planach długi spacer z mą miłością, trzeba korzystać z wolnego czasu jak najbardziej się da! Mam nadzieję, ze i Wy spędzacie aktywnie czas wolny, nie marnując go przed telewizorami, komputerami.. Dzisiaj kakaowe naleśniczki, które były robione specjalnie dla mojego łakomczuszka, który kocha wszelkie placki, placuszki, naleśniki. Tak, więc standardowo musiałam wykombinować jakąś niecodzienną wersję jego ulubionych przysmaków. On to ma ze mną dobrze.. 🙂 Z przepisu wychodzi 7 naleśników, 1 to ok. 71g = 118kcal. Krem na jednego naleśnika, to ok. 23g = 39kcal. Jeden naleśnik z kremem = 157kcal. 

Składniki na ciasto:
– 120g mąki jaglanej
– 1 szklanka mleka (sojowego, krowiego)
– 2 łyżki kakao bez cukru
– 2 jajka
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
– szczypta soli

Składniki na krem:
– 1 Apetina Naturalna lub inny serek
– 3 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżeczka/łyżka miodu (zależy jak słodki chcecie)

Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na 15-20 minut. W tym czasie zabieramy się do przygotowania kremu. Wszystkie składniki również umieszczamy w misce i miksujemy do otrzymania zwartej konsystencji. Naleśników nie smażymy na zupełnie małym ogniu, gdyż mogą przywierać. Dla mniej wprawionych warto musnąć patelnię oliwą z oliwek, bądź olejem kokosowym, by mieć 100% pewności, że naleśniczki wyjdą takie jakie chcemy. Do ułatwienia wylewania ciasta na patelnię można posłużyć się chochlą. 
Do dekoracji posłużyły mi płatki jaglane i kakao :).
Smacznego!

 

30 minut z Apetiną MJ.

Komentarzy: 13

  1. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Idealne połączenie 😉

  2. kosmicznie pyszne! 🙂

  3. nie wyszły Ci zbyt twarde przy takiej ilości kakao?

  4. są idealne, tak jak zdjecie i cała oprawa artystyczna 🙂

  5. obiecuję sobie że upiekę wszystko z twojego bloga!!! ♥ KOCHAM

  6. nie, wyszły idealne 😉

  7. Dziękuję <3 Jesteś najsłodsza na świecie!

  8. Anonimowy napisał: Odpowiedz

    można zastąpić mąkę jaglaną, mąką żytnią?

  9. Pewnie, że tak 🙂

  10. Anonimowy napisał: Odpowiedz

    a skąd buteleczka? 🙂

  11. z Ikei 🙂

  12. Moon napisał: Odpowiedz

    Hej, dzisiaj robiłam te naleśniczki. Są rewelacyjne! Smak taki nieoczywisty, masz prawdziwy talent 🙂

  13. Dziękuję za miłe słowa kochana! 🙂

Dodaj komentarz