Banany w cieście kokosowym FIT


Jeżeli lubicie kokos i banany to przepis dla Was! Pomysł na taką przekąskę wpadł mi zupełnie przypadkowo. Miałam ochotę zjeść coś niewymagającego, słodkiego, a zarazem zdrowego, co zawiera właśnie te składniki. I tak oto powstały banany w cieście! Zabierzecie je do szkoły, czy pracy, świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie, czy jako zdrowy deser. Nie wymagają dużo pracy, a ich zjadanie sprawia ogrom radości! Spróbujcie! 🙂

Składniki:
– 130g mąki owsianej (lub innej)
– 100ml mleka
– 40g wiórków kokosowych
– ok. 1 niepełnej łyżki cukru/ksylitolu/miodu
– 2 jajka
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 3 banany
*opcjonalnie: olej kokosowy do smażenia, wiórki kokosowe i gorzka czekolada do dekoracji

Wszystkie składniki na ciasto, prócz bananów dokładnie ze sobą mieszamy (ciasto będzie gęste). Banany kroimy na grubsze plastry. Każdy plaster maczamy w cieście i smażymy z dwóch stron na patelni bez tłuszczu lub delikatnie natłuszczonej olejem kokosowym. Dekorujemy wiórkami i roztopioną gorzką czekoladą.
Smacznego!

Komentarzy: 10

  1. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Szybki i prosty deser/przekąska 😉

  2. Zuza napisał: Odpowiedz

    smakowicie 🙂

  3. o mniam! Nawet nie wiem co więcej napisać. Po prostu ślinka cieknie! 🙂 Dość proste i zapewne pyszne.

  4. Natalia napisał: Odpowiedz

    Uwielbiam i kokos i banany, a więc do zrobienia! Cudeńko 🙂

  5. Megly napisał: Odpowiedz

    Ooo! To kolejny, bardzo ciekawy przepis.
    Nigdy o nim nie słyszałam.
    Prezentują się całkiem fajnie te bananki i chyba trzeba spróbować.
    Kiedyś bardzo lubiłam ciasto kokosowe.
    Pozdrowionka! 🙂

  6. Styx napisał: Odpowiedz

    A ta „inna mąka” to może być ryżowa albo kukurydziana? Bo zależy mi na bezglutenowości tego deseru.

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Jasne! Najlepiej wymieszaj obie 🙂

  7. Styx napisał: Odpowiedz

    A ta „inna mąka” to może być ryżowa albo kukurydziana? Bo zależy mi na bezglutenowi tego deseru.

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Jasne! Najlepiej wymieszaj obie 🙂

  8. Malwina napisał: Odpowiedz

    Wyglądają niezwykle smakowicie. Ja zapakowałabym je do lunchboxu i zabrała ze sobą do pracy 🙂

Dodaj komentarz