Bananowa kasza manna z nutą cynamonu


Zapowiadał się taki piękny dzień, a co chwile pada.. przez to zmokłam jak kura będąc na Targu Śniadaniowym w Sopocie. Był to mój pierwszy raz na tego typu „imprezie” i jestem mile zaskoczona propozycjami i stoiskami jakie mogłam tam spotkać. Nawet ten padający deszcz nie zepsuł mi frajdy. Obkupiłam się w pyszne, zdrowe rzeczy, które pewnie znikną szybciej niż myślę :). Polecam każdemu odwiedzenie takiego lub podobnego targu, na pewno każdy znalazłby coś dla siebie. Żałuję jednak, że Targ funkcjonuje tylko w soboty, aczkolwiek wiem, że za tydzień znów tam zawitam!

Wczoraj miałam wielką ochotę na deser z bananem, a chciałam również, by był szybki i prosty w przyrządzeniu. Tak, więc padło na kaszę mannę z bananem i cynamonem. Deser jest delikatny i łagodny w smaku, do tego banalnie prosty. Można go przyrządzić nie tylko jako deser, ale również na śniadanie czy przekąskę.
Wychodzą 4 małe porcje, 1 to ok. 123g = 93kcal.

Składniki:
– 1,5 szklanki mleka (zwykłego, roślinnego)
3 czubate łyżki kaszy manny
1 banan
1,5 łyżeczki cynamonu

Banana kroimy na małe kawałki. Wszystko wrzucamy razem do garnuszka i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Tak przyrządzamy do czasu, aż banany rozpadną się na mniejsze kawałeczki (bądź całkowicie) i wszystko nabierze gęstej konsystencji. Przekładamy do małych miseczek i dekorujemy np. kawałkami banana i migdałami.
Smacznego!

 

  MJ.

Komentarzy: 4

  1. świetny deser 🙂

  2. kruszyna napisał: Odpowiedz

    Szybko, prosto i smacznie to najlepszy przepis na smakołyki 🙂

  3. Agata napisał: Odpowiedz

    Żałuję, że mieszkam w małym mieście i nie mam szans uczestniczyć w takiej imprezie.
    Bananowa manna – uwielbiam 🙂

  4. Targi Śniadaniowe organizują również w Warszawie, Poznaniu, Krakowie i we Wrocławiu, a nóż któreś z tych miejsc jest blisko Ciebie i podjedziesz w któryś wakacyjny weekend 🙂 !

Dodaj komentarz