Babka marmurkowa z mąką gryczaną z lukrem buraczanym

Czekają nas smutne święta. Niestety nie wszystkim będzie dane spotkać się w gronie rodzinnym, w gronie swoich najbliższych. Co roku, na każde święta jeżdżę do swoich dziadków do Gryfic. W tym roku dla ich dobra postanowiłam pozostać w domu. Wiem, że to najlepsza decyzja i mam nadzieję, że wielu z Was podejmie podobne decyzje. Musimy pogodzić się z obecną sytuacją i skorzystać z udogodnień jakie daje nam nowoczesna technika. Podczas świąt mam zamiar zobaczyć się ze swoimi dziadkami przy Skype’a i cieszyć się chwilą.
Dzisiaj smakowity przepis na babkę wielkanocną polaną lukrem z naturalnym, buraczanym barwnikiem. W środku, obok kakao znajdziemy również niespodziankę w postaci marmolady malinowej, mniam!

Składniki na babkę:
– 300g masła
– 220g mąki pszennej
– 200g cukru
– 100g mąki żytniej 720
– 70ml mleka
– 50g mąki gryczanej
– 5 jajek
– 20g kakao
– 3 łyżki marmolady malinowej (opcjonalnie)
– 3/4 łyżki proszku do pieczenia
– 1 laska wanilii
– szczypta soli
Składniki na lukier buraczany:
– 200g cukru
– 1 białko
– 5 kropli soku z cytryny
– 4 krople soku z buraka
*opcjonalnie: wody do rozrzedzenia

BABKA: Piekarnik rozgrzewamy na 180°C. Formę do babki natłuszczamy masłem i oprószamy mąką, odstawiamy. Miękkie masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo 170g cukru, ziarenka z laski wanilii i szczyptę soli. Następnie dodajemy po jednym jajku. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemian połowę mąk, 20ml mleka, resztę mąk i 20ml mleka, mieszając tylko do połączenia składników. 2/3 ciasta wykładamy do przygotowanej formy, a na nią wykładamy marmoladę. Do reszty ciasta dodajemy kakao, 30ml mleka i 30g cukru, mieszamy. Ciemne ciasto wykładamy na jasne i widelcem robimy szlaczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka. Przed przełożeniem na talerz babkę pozostawiamy w formie na ok. 15 min, następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia.
LUKIER: Do miski wlewamy białko. Dodajemy sok z cytryny i przesiany cukier puder. Miksujemy mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł. Lukier powinien być gładki i lśniący. Na koniec dodajemy sok z buraka i ponownie miksujemy. Jeżeli lukier wyszedł za gęsty dodajemy po kropelce wody, kolejno mieszając.
Babkę polewamy lukrem i czekamy, aż zastygnie.
Smacznego!

Przepis na Thermomix:
BABKA:
1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Formę do babki natłuszczamy masłem i oprószamy mąką, odstawiamy.
2. Do naczynia miksującego wkładamy masło, dodajemy 170g cukru, sól, jajka, mąki, proszek do pieczenia i 40ml mleka, wymieszamy przy pomocy kopystki 40 s/obr. 5. Połowę masy przekładamy do przygotowanej wcześniej formy na babkę, pozostawiając pozostałą część w naczyniu miksującym.
3. Do naczynia miksującego dodajemy kakao, pozostałe 30g cukru i pozostałe 30ml mleka, mieszamy 5 s/obr. 5. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, mieszamy ponownie 5 s/obr. 5. Masę kakaową przekładamy do formy na babkę, tworząc drugą warstwę. Dla uzyskania efektu marmurku, mieszamy obie warstwy widelcem.
4. Pieczemy 50-60 min (180°C). Przed przełożeniem na talerz babkę pozostawiamy w formie na ok. 15 min, następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
LUKIER:
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypujemy cukier, mielimy 20 s/obr. 10.
2. Dodajemy białko, sok z cytryny i buraka, mieszamy 10 s/obr. 6.


Dodaj komentarz