Arbuzowa granita


Dzisiaj krótki i szybki post, gdyż zaraz zbieram się do Sopotu na Targ Śniadaniowy i przy okazji na spacerek z mamą. Pogoda jak zwykle płata figle. Siedząc w domu i patrząc przez okno, wydaje się, że jest ciepło, bezwietrznie, lecz gdy tylko wyjdzie się na zewnątrz temperatura nie jest taka wysoka, a jak zawieje to na ciele pojawia się gęsia skórka. Nic przyjemnego!

Mimo wszystko, mimo brzydkiej pogody, niskiej temperatury, deszczu, czy wiatru, w wakacje lubimy popijać schłodzone lemoniady, zajadać lody, czy spożywać granitę – czyli pyszne coś, co można umieścić między lemoniadą, a lodami. Osobiście uważam granitę za niesamowicie pyszny deser. Ja posłużyłam się arbuzem, aczkolwiek można byłoby użyć każdego owocu. Słyszałam również o granitach np. z szampanem :).
W 100g jest tylko 35kcal, a świetnie zaspokaja apetyt na słodkie!

Składniki:
– pół arbuza
– sok z połowy cytryny
*opcjonalnie: ksylitol, miód, syrop do posłodzenia (ja pominęłam, miałam bardzo słodkiego arbuza)

Wycinamy miąższ z arbuza od razu pozbywając się pestek i umieszczamy w misie malaksera. Wyciskamy sok z cytryny i ewentualnie dosładzamy. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na parę godzin. Po tym czasie, otrzymaną bryłę traktujemy łyżką i drapiemy. Natychmiast przekładamy do szklaneczek, pucharków i podajemy. Jeżeli nie chcemy za bardzo męczyć się z drapaniem bryły, możemy co godzinę wyjmować pojemnik i widelcem przemieszać zawartość do uzyskania w pół zmrożonej, lodowej konsystencji. 
Smacznego!

 

Lekkie i szybkie dania na upalne dni MJ.

Komentarzy: 5

  1. wspaniała i jaka orzeźwiająca!

  2. Mniam, mniam, mniam! Rewelacja!!

  3. ojej *,*

  4. Kiki napisał: Odpowiedz

    Jakie pyszne! Uwielbiam arbuzy! Szkoda, że upalne dni już się skończyły…

  5. Anonimowy napisał: Odpowiedz

    Dziś gorąco, więc na pewno zrobię! 🙂 dzięki za super łatwy przepis i pomysł na ochłodę!

Dodaj komentarz